De planter, jeg bruger til at farve garn med, vokser på forskellige tidspunkter af året.
Hver måned, nye planter og dermed også nye farver.
Naturens cyklus
Vilde planter, ukrudt, sirligt såede blomster fra min have.
Bær og nødder.
Blade, blomster, kviste og grene.
Men også rester fra køkkenbordet, fx. løgskaller, avokadosten og skræl.
Farvning af garn og stof eller til billeder med lokale planter
Det er vigtige for mig at huske planternes voksested, for ofte laver jeg billeder farvet kun med planter fra fx. Mors, Harrild Hede, Ringsted-egnen eller Dannevirke – eller fra min egen lille byhave.
Når jeg er hjemme i Danmark, bruger jeg planter, der vokser lokalt her.
Når jeg er ude i verden, bruger jeg de planter, der vokser lokalt der.
Plantefarvning og de smukke naturlige farver
Dengang jeg var en helt grøn nybegynder udi plantefarvning, blev jeg overrasket over, hvor stærke, blide, smukke og forskellige farver jeg kunne få frem ved at varme nogle planter op i vand og derefter komme garn deri.
Det var, som om der var en verden, som fortidens mennesker kendte til, og som jeg var ved at genopdage (ligesom en hel del andre plantefarveglade personer på samme tid).
Desuden blev jeg rørt af, at det var, som om at de farver, jeg fik frem, ligesom virkede mere ”ægte”, mere jordnære og ærlige på en måde, jeg aldrig havde oplevet med garnet, der var farvet med konventionelle / industrielle farver.
Garnet og billederne, som jeg vævede med det, blev på en måde mere sanselige, når det var plantefarve, end når det var det industrielt farvede garn.
Og det var betydeligt lettere at få et udtryk, som talte ud fra den ”virkelige” verden, frem – altså, det var, som om jorden og planterne og verden som sådan selv talte igennem det plantefarvede garn; som om jorden selv var med i væve-skabelses-processen.
Som om farverne mere blev ’ægte’ i deres udtryk.
Plantefarvning og forbindelsen til fortidens mennesker
Og jeg følte det, som om jeg arbejdede sammen med naturen og med de mennesker, der i år tusinder havde plantefarvet og brugt garn og stof til tøj og billeder og udsmykninger af deres hjem.
Så det blev et sammenspil mellem mig og naturen og fortidens mennesker.
Mellem mig og mine rødder fra både natur og historie.
Komposterbare farveplanter – plantefarvecyklus
Når jeg har lavet plantesupper til farvning af garn eller til billeder på papir, og jeg ikke har kommet alun i suppegryden, smider jeg alle planteresterne på komposten. Derfor kan delene spises af orme og andre herlige små insekter, der omdanner dem til jord. Og i jorden kan nye planter vokse.
På den måde kommer planterne til at indgå som en helt naturlig del i naturens helt naturlige økosystem.
Billeder med kerner – så kan du lave dine egne planter
På nogle af mine billeder lavet på papir, finder du kerner fra de bær, der har lavet nogle af farverne, der er brugt på billederne.
Disse kerne kan de, som ejer af billederne, pille af og så, og på den måde kan du få dine helt egne planter ud fra de planter, jeg har plukket bærerne fra.
Farvning-genbrug
Plantesuppe – garn eller stof – rester bruges til at spraye eller hælde på stof til billeder – dryp derfra lander ned på papir til billeder, der ligger på jorden under stoffet
Denne måde at farve på sikre endnu mindre spild af både plantefarverne og vandet, der bruges til at producere dem med.